L’informe realitzat per la Unió de Pagesos insta els partits catalans a actuar contra les immatriculacions il·legals de l’Església a Catalunya.
Barcelona, 15 d’abril de 2024 – La Unió de Pagesos de Catalunya ha elaborat un detallat informe que aborda la problemàtica de les immatriculacions de l’Església Catòlica. L’informe examina l’evolució de les immatriculacions des de la llei hipotecària de 1946. A Catalunya, la Generalitat va reconèixer que l’església va immatricular 3.722 béns sense cap títol probatori de la seva propietat. El document s’ha fet arribar als partits polítics catalans, coincidint amb la jornada organitzada per la Coordinadora Recuperando al Congrés dels Diputats a Madrid.
Un dels punts més rellevants de l’informe és la crida a obtenir i fer públiques les notes simples del registre de la propietat, les quals proporcionarien una visió clara dels béns immatriculats. L’informe assenyala que els llistats existents fins ara són insuficients i sovint incorrectes, com s’ha demostrat a Catalunya i altres regions, on el nombre real de béns immatriculats ha superat àmpliament les xifres oficials.
L’informe de la Unió de Pagesos presenta exemples concrets, com el cas de Castellfollit del Boix, on es va descobrir que l’Església havia immatriculat molts més béns dels que es reflectien en els llistats oficials, incloent-hi esglésies, cases rectorals, cementiris i altres propietats comunals. Finalment, l’informe destaca que molts dels béns immatriculats són patrimoni cultural i històric de les comunitats locals, construïts i mantinguts pels ciutadans al llarg dels segles. La seva immatriculació per part de l’Església representa una despossessió injusta que ha de ser corregida per restituir aquests béns a les comunitats a les quals realment pertanyen.
La Plataforma Recuperant urgeix als poders públics a actuar de manera decidida per abordar aquesta injustícia històrica i assegurar que els béns immatriculats siguin retornats a les comunitats locals, tal com ho exigeix la justícia democràtica i el respecte pels drets fonamentals.
L’informe complet es pot consultar aquí.