Fracàs de la mediació de la Generalitat davant els béns immatriculats per l’Església: les institucions eclesiàstiques es desentenen
La Generalitat reconeix que l’Oficina de Mediació per les immatriculacions de l’Església no ha aconseguit concloure cap cas dels cinc expedients iniciats des de l’any 2020. El motiu principal del fracàs d’aquesta iniciativa pionera a l’Estat és la negativa dels bisbats a participar en les mediacions, tal com va apuntar en seu parlamentària la consellera de Justícia Gemma Ubasart.
Durant els tres anys de funcionament de l’Oficina, només s’han iniciat cinc expedients. També s’han informat del procés de mediació un total de 16 ciutadans i 4 ajuntaments. No obstant això, per iniciar el procediment calia aportar proves documents que certifiquessin la propietat. Un requisit molt difícil de complir en tractar-se de béns comunitaris o construïts fa segles.
Des del principi, les institucions eclesiàstiques es van mostrar contràries a qualsevol procés de mediació que pugui revertir la titularitat dels béns immatriculats. Passats aquests tres anys, es fa evident la manca de voluntat de l’Església en retornar totes aquelles propietats registrades indegudament.
En el seu moment, la coordinadora Recuperando ja va advertir que la mediació no era una solució a les immatriculacions per manifestar l’equidistància de la Generalitat davant l’apropiació de patrimoni històric i comunitari. Des de la plataforma de col·lectius patrimonialistes van demanar que el govern es posés al costat dels ajuntaments en la defensa de la recuperació dels béns apropiats per l’Església.
Després de constatar el fracàs de l’Oficina, la consellera de Justícia va afirmar que actualment s’estan explorant vies alternatives a la mediació. Malgrat tot, casos d’immatriculacions més mediàtics com el de Maians s’han acabat resolent per la reclamació directa dels ajuntaments als bisbats.