Immatriculacions i Patrimoni Cultural: una qüestió d’estat 

Immatriculacions i Patrimoni Cultural: una qüestió d’estat

Experts/es i diputats/des discuteixen en una jornada al Congrés dels Diputats sobre la necessitat de revertir les immatriculacions. 

Barcelona, 15 d’abril de 2024. El Congrés dels Diputats va acollir la jornada “Inmatriculacions i Patrimoni Cultural: una qüestió d’Estat“, organitzada per la Coordinadora Recuperando amb el suport del Grup Parlamentari Plurinacional SUMAR.  

L’objectiu de l’acte fou sensibilitzar els diputats i les diputades sobre la magnitud de les immatriculacions realitzades per l’Església Catòlica a Espanya, que es calcula que superen els 100.000 béns, incloent-hi una gran quantitat del patrimoni cultural del país. Malgrat l’interès expressat durant la jornada, creiem que és important destacar que l’acord del govern de coalició per a la XV Legislatura entre PSOE i SUMAR no inclou cap menció a les immatriculacions. Davant aquesta incertesa sobre la reversió d’aquestes pràctiques, és essencial mantenir la pressió pública i el debat actiu sobre aquesta qüestió per assegurar que les promeses d’acció es compleixin i es protegeixi el patrimoni cultural afectat. 

L’apertura va ser a càrrec d’Enrique Santiago, diputat i portaveu adjunt de Sumar, i José María Rosell Tous, president de Recuperando. 

La primera taula rodona, “Revertir les immatriculacions de l’església, una ferida oberta en la nostra democràcia“, va ser moderada per Asunción Villaverde, d’Europa Laica. En aquesta taula, van participar-hi: Antonio Manuel Rodríguez, professor de dret civil; Cristina Contreras, advocada de la Plataforma en Defensa del Patrimoni de Navarra; i Nahuel González, diputada de GP Plurinacional SUMAR i membre de la Comissió de Cultura. Es va subratllar la necessitat d’una transparència democràtica en la catalogació i reversió d’aquests béns immatriculats. Els ponents van destacar que, contràriament a les declaracions del Ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, el tema de les immatriculacions està lluny de tancar-se, ja que no s’ha avançat en la seva resolució i encara es desconeix l’abast total d’aquestes operacions. 

La segona taula, titulada “Protecció i Gestió Democràtica del Patrimoni Cultural, una exigència ineludible“, va comptar amb la presència de Miguel Santiago, professor i membre de la Plataforma Mesquita de Còrdova; José Castillo, catedràtic d’Història de l’Art; Belén Boloqui, catedràtica d’Història de l’Art d’APUDEPA Aragó; i Julia Boada, diputada catalana dels Comuns. En aquesta taula, es va abordar la necessitat d’una gestió democràtica i legislativa del patrimoni cultural. Els i les expertes van presentar propostes per modificar el model actual de gestió, assegurant una protecció efectiva i justa del patrimoni cultural que involucri la societat en la seva conservació i ús.   

L’esdeveniment va culminar amb la intervenció d’Íñigo Errejón, portaveu de Sumar, i Getsemaní San Marcos, Assessora del Ministeri de Cultura, i la lectura final d’un manifest. Aquest document, titulat “Immatriculacions i Patrimoni Cultural. Una qüestió d’Estat”, va ser lliurat als diputats i assistents al final de l’acte, amb l’objectiu d’impulsar accions concretes i fomentar el debat sobre la gestió del patrimoni cultural i la reversió de les immatriculacions. 

[Preparant Talls audiovisuals de d’Antonio Manuel Rodríguez i Cristina Contrerasa. Es poden fer dues entrades separades amb la transcripció de la seva intervenció més el vídeo] 

Per recuperar la jornada completa fes clic aquí.