Barcelona, 1 de desembre de 2024 – Micropobles i Unió de Pagesos han presentat un informe al President i als portaveus dels grups parlamentaris de la Comissió de Justícia i Qualitat Democràtica del Parlament de Catalunya sobre la magnitud de les irregularitats en el procés d’immatriculació de l’Església catòlica a Catalunya. El text afirma que el nou Govern de la Generalitat hauria d’obtenir les notes simples al Govern de l’Estat i donar-hi accés públic i exigeix una resposta contundent per defensar el patrimoni cultural i públic de la societat catalana.
Dades ocultes i errors en els llistats oficials
Segons l’informe, els llistats d’assentaments registrals emesos pel Govern central i la Generalitat de Catalunya no reflecteixen la realitat dels béns immatriculats. Aquests llistats, que haurien de ser una eina per garantir la transparència i el coneixement públic dels béns registrats, contenen errors greus i no individualitzen els béns de manera adequada, cosa que dificulta la identificació i el seguiment.
L’informe destaca que la manca d’informació detallada sobre els béns immatriculats beneficia els interessos de l’Església i dels registradors, i contribueix a ocultar la veritable magnitud de les immatriculacions. Per exemple, a la comarca del Berguedà, el llistat oficial només identifica 3 assentaments registrals, mentre que l’anàlisi de les notes simples revela l’existència de 138 béns immobles immatriculats.
La Comissió de Justícia del Parlament de la Generalitat ja va respondre anteriorment a les compareixences i peticions amb la Resolució 491/XII, sobre les immatriculacions de l’Església catòlica. Va requerir que el Govern fes un estudi sobre la immatriculació de béns immobles a favor de l’Església catòlica a Catalunya (juny de 2020). La Generalitat ha de complir la legislació i el seu compromís d’acord amb les conclusions del seu propi estudi.
La importància de les notes simples i la necessitat de transparència
L’informe subratlla la importància de les notes simples dels registres de la propietat com a font d’informació fiable i precisa sobre els béns immatriculats. Aquests documents, emesos pels registradors de la propietat, són els únics que garanteixen la fe pública i permeten conèixer amb exactitud la naturalesa i l’extensió dels béns registrats. La Plataforma insta les administracions a fer públiques les notes simples de tots els béns immatriculats per l’Església a Catalunya, amb l’objectiu de garantir la transparència i el dret a la informació de la ciutadania.
L’informe destaca la necessitat d’una solució global i coordinada per abordar les immatriculacions irregulars, que s’han prolongat durant dècades. Rebutja la via de solucions fragmentades o individuals, i advoca per una estratègia que garanteixi la restitució del patrimoni a la societat catalana. A més, l’informe proposa la creació d’un grup de treball amb la participació de representants de la societat civil, les administracions i l’Església.
La Generalitat, entre l’acció legislativa i l’executiva
L’informe insta la Generalitat a exercir un paper actiu en la resolució d’aquest conflicte. Es proposen dues vies d’actuació:
- Acció legislativa: Demanar al govern espanyol l’aprovació de noves lleis que facilitin la recuperació dels béns immatriculats.
- Acció executiva: Iniciar un procés per declarar la nul·litat de les immatriculacions irregulars i ordenar als registradors de la propietat la seva cancel·lació immediata.
Un clam per la defensa del patrimoni públic
L’informe apel·la a restaurar el caràcter comunal o particular del patrimoni cultural i públic de la societat catalana. Les organitzacions esperen que aquest informe serveixi per sensibilitzar les autoritats i la ciutadania sobre la importància d’aquest tema i per impulsar mesures que garanteixin la legalitat i la transparència en el registre dels béns immatriculats per l’Església a Catalunya.
Carta al president i als portaveus de la Comissió de justícia: aquí.
Informe sobre els béns immatriculats per l’Església catòlica a Catalunya: aquí.